Wielkanocne Stoły

Powiadsc_0587towy Konkurs Potraw Regionalnych, który od 2007 roku odbywa się w Pietrowicach Wielkich ma na celu poznanie i prezentację regionalnych potraw. Przysmaki kulinarne przygotowywane są według tradycyjnych przepisów. Szczególną cechą naszej regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność. W każdej gminie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne dla niej potrawy, z których każda może stać się kulinarną specjalnością. Organizatorami konkursu są: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Urząd Gminy Pietrowice Wielkie i Powiat Raciborski. W konkursie uczestniczą reprezentanci sołectw gmin powiatu raciborskiego.

 

Konkurs nawiązuje do tradycji Świąt Wielkanocnych. Panie z poszczególnych sołectw przygotowują tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Na świątecznie przystrojonych stołach pojawiają się różnego rodzaju sałatki warzywne, rolady mięsne nadziewane śliwkami i warzywami, rolady z łososia nadziewane szpinakiem, rolady śląskie, kaczka faszerowana, drobiowe łódeczki i paszteciki, schab z żurawiną, chleb ziarnisty z kiełbasą, galarety warzywno – mięsne, pierogi nadziewane różnymi farszami, tradycyjny żurek. Stoły uginają się od łakoci, pachnących wypieków, malowanych pisanek i zajączków. Jury ma bardzo trudne zadanie oceniając pięknie przystrojone stoły i smaczne potrawy.

 

 dsc_0584